Jánossomorja Rascals

Mi is a baseball?

>> Baseball gyorstalpaló <<
>> Szabálykönyv <<
x

Az amerikai emberek tudatában az él, hogy a baseballt 1839-ben a New York állambeli Cooperstownban egy bizonyos Abner Doubleday nevű tábornok ötlötte ki. Ám ez korántsem tekinthető történelmi ténynek. A baseball születésének idopőntjáról, a Spalding sportszergyártó cég elnöke által kinevezett bizottság döntött - úgy tűnik - önkényesen. A háromtagú testület a Nemzeti Baseball Liga korábbi elnökeiből verbuválódott, s egyikük sem volt szakavatott kutató vagy történész. Mindennek tetejébe a határozatukat dokumentáló iratok a lángok martalékává lettek. A bizottság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a baseball eredeti amerikai játék, semmiféle idegen gyökere nincs.

A baseball mellesleg rokonságban áll az angol krikettel. Hasonló ütős-játékokat már az 1300-as években jegyeztek és játszottak - Európában és az öreg kontinensen kívül egyaránt - sokféle népi játék formájában. A magyar kapósméta vagy várméta szabályai kísértetiesen hasonlítanak a baseball szabályaira. Hazánkban ez a népi ütős-játék sajnos a II. Világháború után kihalt, de érdekes például, hogy Finnországban a mai napig nagystadionokban rendezik a peszepallo (finn baseball) nemzeti bajnokság mérkőzéseit.

Az elsők között tesz említést a baseballról Jane Austen angol írónő egy 1798-ban megjelent munkájában Austenen kívül, jóval Doubleday tábornok előtt, mások is megemlítették a baseballt, de azt nem tudjuk, hogy ezek a játékok mennyiben hasonlítottak a baseballra. Az angolok nagy kedvvel űzték a rounders nevű játékot, melynek szabályai a baseballéra nagymértékben hasonlítanak. New Englandben a bevándorolt brit telepesek már az 1700-as évek elején játszottak rounderst, vagy ahogy a londoniak hívták: a fieldert. A szabályok időről időre különféle könyvekben is feltűntek, de az emberek többnyire a helyi szokások szerint játszották a játékot.

Az amerikaiak a rounderst fokozatosan alakították át baseballá. A mai értelemben vett baseball szabályainak kialakítását Alexander Cartwrigth-nak köszönhetjük, aki összegyűjtötte a játék leginkább elterjedt szokásait, és először nyomtatta ki a baseball sport szabálykönyvét. Az 1840-es évek környékén megalapította csapatát a New York Knickerbockers-t. Az első hivatalosan feljegyzett mérkőzésen 1846. június 19-én a New York Nine csapata a New Jersey-béli Hobokenben 23-1 arányban verte a Knickerbockers-t. Érdekesség, hogy Cartwrigth nem játékosként, hanem játékvezetőként tevékenykedett a mérkőzésen. Ettől kezdve a játék gyorsan terjedt az országban és a szabályok is fokozatosan csiszolódtak. Az 1861-1865 közötti polgárháború is nagyban hozzájárult a játék elterjedéséhez. A fogságba esett déli katonák sokat látták északi honfitársaikat baseballozni, és amikor a háború után hazatértek délre, jó hírét keltették a játéknak.

A legelső játékosok természetesen amatőrök voltak, de nem telt el sok idő és a csapatok pénzt vagy állást ajánlva próbálták magukhoz édesgetni a jobb játékosokat. Megalakult a két amerikai profi liga: A Nemzeti Liga 1876-ban, míg az Amerikai Liga 1901-ben. A két liga 1903-ban "egyesült", a Major League Baseball első World Series-ét (az észak-amerikai profiliga döntője) is ebben az évben játszották.

A baseball tehát Amerikában született és hihetetlen népszeruségre tett szert az országban. Az egyszeru munkásembertol az elnökig szinte mindenki lelkes híve és szakavatott értoje a sportágnak, amelyet a látványosság, a küzdelem, a kockázatvállalás, a pályán zajló események gyors, drámai változása és a játék egyszerre csapat- és egyénisportág jellege tesz nagyszeruvé.

Napjainkban a baseball már korántsem csak amerikai sportág. A játék az idők múlásával átkelt az óceánon és elindult világhódító útjára.

A világháború után alakult meg a Japán profiliga, a szigetországban a sportág népszerűsége a sumó-éval vetekszik. De az egész Távol-Keleten nemzeti sportként kezelik a baseballt. Rendkívül magas színvonalon művelik Tajvanon, Koreában, de még Kínában is.

A sportág legjobbjainak másik nagy gyűjtohelye a Karibi térség. Kubában a boksz mellett a másik államilag kiemelt sportágként űzik. Az elmúlt évek Világbajnokságain és Olimpiai Versenyein rendre a kubai csapat szerezte meg az aranyérmet. A baseballt világszínvonalon játszák többek között Puerto Ricoban és Nicaraguában is.

Az óceániai térségben leginkább az ausztrál baseballal kell számolni. Az USA profi csapataiban több mint harminc ausztrál játékos található. Érdekes tény, hogy a Sydney Olimpia főpróbájának számító Világkupát 1999-ben az ausztrál válogatott nyerte, ezzel feladva a leckét az olimpiára készülő válogatottaknak.

Az öreg kontinensre az 1900-as évek elején került át a sportág, először természetesen Nagy-Britanniában vert gyökeret, majd ezt követte a többi európai ország. Néhány érdekesebb adat, a nemzeti baseball szövetségek alakulási dátumával: Nagy-Britannia 1890, Hollandia 1912, Franciaország 1914, Olaszország 1950, Lengyelország 1957, Csehszlovákia 1964. Az első Európa Bajnokságra 1954-ben került sor. Az eddigi 26 európai kontinensvetélkedőrol Hollandia 16, míg Olaszország 8 alkalommal tért haza győztesen. Látható tehát, hogy ez a két ország kiemelkedően uralja az európai baseball életet. Az Európai Baseball Szövetségnek (CEB) jelenleg 38 tagországa van.

Magyarországon a baseball 1989-90 körül kezdett terjedni. A Magyar Országos Baseball és Softball Szövetséget öt klub alapította 1992. június 26-án. Az 1999-es Nemzeti Bajnokságra már 28 csapat nevezett. A Nemzeti Bajnokságokon eddig négy csapatnak sikerült győznie: 1992-1993: Budapest Islanders, 1994-1995: Budapest United, 1996-1997: Nagykanizsa Ants Thúry, 1998-1999: Szentendre Sleepwalkers.

Láthatjuk tehát, hogy mára a baseball már régen nem csak az amerikaik fura játéka. A Nemzetközi Baseball Szövetség (IBA) 108 tagországgal rendelkezik.