Untitled Document

Csapatunk története 1997-től napjainkig

1997. tavasza

A csapat a bősárkányi ismerősök ötletéből merítve elkezdte az edzéseket. Ezek a kezdeti próbálkozások inkább voltak nevezhetőek unatkozó fiatalok erőtlen próbálkozásainak, mintsem komoly, céltudatos felkészülésnek a következő idény bajnokságára. A kölcsön szerelésekkel történő edzések sok emberből ellenszenvet, lenézést és gúnyolódást váltottak ki. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy a csapat "csakazértis" alapon egyre komolyabban vegye az edzéseket. A felszerelések beszerzésében Vida Péter a Siófok játékosa segített, mint az összes többi csapatnak.

Ezek után végre saját időbeosztásunk szerint gyakorolhattunk. Sok segítséget kaptunk a Bősárkányi Egyfejűek csapatától. Ők voltak azok, akik a kezdetektől teljes mellszélességgel támogattak bennünket. Amíg az idő engedte 2-3 alkalommal az edzőpályán gyakoroltunk. A gyakorlásokat a bősárkányi Fekete Csaba segítette, aki megpróbálta az edző szerepét is felvállalni.

Aki bennünket ismert, az tudhatja, hogy ez nem volt egyszerű feladat, sőt, merész vállalkozásnak lehet nevezni. A nehézségek ellenére ekkor alakult ki a csapat gerince. Ez év telén keresett meg minket Konczos Zoltán, aki korábban is kapcsolatban állt a baseballal. Zoli jelenléte és hozzáértése hatalmas lökést adott a csapatnak. Ekkor a minimális 9 fővel készült a csapat, hogy indulhasson a Nemzeti bajnokságban. Látván a helyi fiatalok e baráti társaság elszánt küzdését, tennivágyásukkal majdnem a kétszeresére növelték a csapat létszámát.

A Nemzeti bajnokságot a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség ( MOBSSz) irányítja. A softball a baseball női játékváltozata. 1998-ban nyolc mérkozésen mérte össze tudását a Jánossomorja Rascals a 3. Ligában. Csapatunk hét győzelem és egy vereség arányában jutott a 3. Liga élére, ezzel automatikusan egy osztállyal feljebb kezdheti az 1999-es bajnokságot. A 2. Liga sokkal nagyobb felkészülést igényel. Célunk a bennmaradás, és a nálunk rutinosabb csapatoktól elsajátítani a baseball általunk még ismeretlen technikáit. Mint mindenhol itt is voltak (vannak) viták, ellentétek, nézeteltérések, de a nehéz pillanatokban mindíg sikerült megtalálni a közös utat, és az egyéni érdekeket félretéve küzdeni a közös sikerért.

1998

Az alapszakasz 04.18. - 06. 28. között zajlott, amit 3 liga 27 csapata játszott. Jánossomorja a 3. liga 7. helyezettjeként kezdte a baseballt, épp úgy mint minden új csapat. Ez év végén a Jánossomorja Rascals az 1. helyre küzdötte fel magát, és 1999-ben a 2. liga új feljutójaként kezdi az évet.

1999

Jánossomorja a 2. liga 10. helyezettje. Ez év tavaszán a Rascals a pofozógép szerepét látja el. Vagy nagy az osztálybeli különbség, vagy hamar jutottunk fel, de nem sok győzelmet tudhattunk magunkénak. Célkitűzésünk a bentmaradás és ismerkedés az erősebb szintű csapatokkal. Ez a terv sikerült, hiszen a 9. helyen végeztünk.

2000

A csapat kezdte megszokni a liga menetelését és egyre több mérkőzés zárult Racals győzelemmel. A csapat létszáma növekvő tendenciát mutatott a helyi, illetve a környékbeli fiatalok érdeklődése miatt. A pálya és a környezete rendeződött, ami rengeteg energiát vett el a csapattól. Mint szellemileg mint fizikailag, de a csapat 2000-ben már az 5. helyen végzett.

2001

A csapat minden elképzelést felülmúlva sorra nyerte a mérkőzéseket és kevés vereséget tudhatott maga mögött (hála istennek és nekünk). Ez év végén a Rascals a 2. liga 1. helyezettje lett!

2002

A Rascals első éve az NB 1-ben. Kis szorongásokkal ugyan, de nagyon büszkén küzdöttünk az első ligás csapatokkal. 2002-ben hét csapat küzd az NB 1-ben. Az alapszakaszban a Rascals második helyezett lett. Az alapszakaszt a rájátszás követte ahol az első két helyezett (1. Sopron Westvind 2. Jánossomorja Rascals) mellé társult a 2 interligás csapat, Szentendre és Nagykanizsa. Az eredmények papírforma szerint alakultak. Jánossomorja és a Sopron is vereséget szenvedett a rájátszásban, ezért a Rascals a Westvind-el harcolt a harmadik helyért. Nagyon szoros és nagyon hosszú mérkozés után Sopron gyozött és a Rascals-t a negyedik helyre szorította.

2003

Első NBI-es szezonunk után a csapattal szembeni elvárások jócskán megnőttek, ez némi görcsösséggel társult. A bajnokságban a 6. helyen végeztünk, a Magyar kupában az elődöntőben egy extra inninges mérkőzésen 1 pontal kaptunk ki a Sopron csapatától így a 3. helyen végeztünk.

Jánossomorja adott otthont a 2003-as CEB kupa küzdelmeinek. A visszalépések miatt beugróként kerültünk csak a képbe, emiatt nagyon kevés idő (alig 3 hét) állt rendelkezésünkre. Mivel a kihívásokat szeretjük elvállaltuk a dolgot, persze rengeteg munkánk volt vele. Hét országból érkeztek csapatok hozzánk és nem voltak elégedetlenek a szervezéssel. Ezen rendezvény óta városunkban már nem "idegen test" a baseball. Rengeteg újságcikk jelent meg a rendezvényről a régió neves kiadványiban.

Felvettük a kapcsolatot a Japán JOCV szervezettel egy lehetséges baseballedző küldésével kapcsolatban. Sikerült a helyi polgármestert magunk mellé állítani aki támogatta törekvéseinket. A JOCV néhány rossz tapasztalat miatt nagyon alapos és körültekintő volt. Személyesen is meglátogattak bennünket és persze rengeteg fényképet készítettek a pályáról a téli teremlehetőségről, szállásról stb...

2004

Jánossomorja a régió stabil baseballos központjává vált, jó minőségű baseball pályával, két felnőtt csapattal és lassan körvonalazódó utánpótláscsapattal. A megnövekedett létszám miatt az NBII-ben indítottunk egy csapatot, ők csak az alapszakaszt tudták végigjátszani mivel létszámuk az őszre megcsappant. A kitartó játékosok megkezdték felzárkózásukat az NBI-es csapathoz. A gyerekek még nem indultak a bajnokságban, de számos edzőmérkőzést játszottak ezzel készülve a következő évre. Közben megérkezett új edzőnk Yamashiro Ryosuke Hiroshimából. Sajnos a téli felkészülés után érkezett csak hozzánk. Az első éve a játékosok megismerésével telt. Egy lelkiismeretes japán embert ismerhettünk meg személyében. A felnőtt csapat az 5. helyen végzett a magyar bajnokságban. Újabb nemzetközi rendezvény, Jánossomorja adott otthont a 2004-es Olimpiai reménységek tornájának. A rendezvény szervezése lényegesen könnyebb volt mint a CEB - kupáé, ráadásul nagy lendületet adott a gyerekcsapatnak.

2005

A csapat technikai fejlődése nagyot ugrott a téli edzéseknek köszönhetően. "Rio" hozzáértése mindenben munkánkat segítette. Az Ő érdekes személyiségének köszönhetően a sajtó ismét felfigyelt ránk és hetente jelentek meg cikkek a csapatról. A gyerekek már szervezett bajnokságban indultak és a 3. helyen végeztek. A felnőtt csapat az 5. helyen zárta az évet a bajnokságban. A magyar kupában az elődöntőig jutottunk és nagyon színvonalas mérkőzésen a 7. inningig vezetve végül kikaptunk az Óbuda csapatától, aki később a magyar kupát és bajnoki trófeát is elnyerte.

Augusztus 6-án Japán napot szerveztünk rengeteg baseballos játékkal és a japán kultúra bemutatásával. A város vendége volt az országban található összes JOCV önkéntes és a Japán követség néhány tagja. A nap főprogramja a Jánossomorja-Japán baseball meccs volt, ami nagyon jó hangulatban zajlott le.

2006

A csapat szomorúan vette tudomásul, hogy Yamashiro Ryosuke 2 éves mandátuma lejárt, és visszautazott Japánba. Megkezdtük az első évét a szlovák-magyar interligában, amely nagy fejlődést hozott az NB1-es csapat számára. A magyar kupa négyes döntőjében a papírforma ellenére a Jánossomorja Rascals 12-4-es arányú vereséget mért a várt kupagyőztes Szentendre Sleepwalkers csapatára, a kupát ugyan nem sikerült megnyerni, de a csapat az eddigi legjobb magyar kupa győzelmét érte el. Év végére az interligában a 4. helyen végeztünk, serdülő csapatunk pedig 11 indulóból a 6. helyen végzett.

2007

A 2006-os serdülő csapatunkból több játékost sikerült beépítenünk a felső osztályban játszó csapatba, és elkezdtük az új serdülő csapat építését. Az interligában a 8. helyen, a magyar bajnokságban a 4. helyen, az új serdülő csapatunk pedig az 5. helyen végzett az év végére.

2008

A 2008-as év több pályán kívüli rendezvényt és kihívásokat hozott, ezek közül két fontos esemény a magyar kupa négyes döntőjének megrendezése, amelynek kiemelkedő szerepe volt régiónk megismertetésében a baseballal és a csapat rendezvény-szervezésének letesztelésében. A másik fontos esemény, a japán kormány által támogatott WCBF serdülő baseball torna, amely augusztus 5-től 12-ig tartott, és japánban került megrendezésre. A világ minden országából 5 játékos vehetett részt, már az év elején a Nagykovácsi nemzetközi iskolában major leauge-s edzők és játékosok által kiválasztott 5 játékosból 2 játékos Jánossomorjáról került a kiválasztott csapatba. Az NB1-ben 4. helyen, interligában 7. helyen, serdülőink pedig a 8. helyen végeztek.

2009

Nagy örömünkre megalakult Magyarországon az első juvenális liga, amely számunkra azért volt fontos, mert a 2008-as bajnokságban a juvenális csapatunkat (9-12 év) csak a serdülő (13-15 év) bajnokságban tudtunk elindítani. A 2008-as bajnokságban a korkülönbség miatt végeztünk az utolsó helyen, de a 2009-ben indított korosztályunknak megfelelő bajnokságunkat már az első évben bajnoki aranyéremmel zártuk. A felnőtt csapatunk töretlenül játszik a szlovák-magyar interligában, és a magyar NB1-ben.

2010

Ismét fontos nemzetközi baseball-rendezvénysorozatot sikerült lebonyolítanunk a Duna kupa révén, amely 3 ország baseball, és softballválogatottjainak versengésével zajlik (Szlovákia, Magyarország, Ausztria). A média egyre jobban érdeklődik a sportág, ezenbelül a Jánossomorja Rascals tevékenységei után, az újságcikkeken kívül heti rendszerességgel ad sportösszefoglalókat a Lajta-rádió.

Játékosaink U-15, U-18 és felnőtt válogatottakban is képviseltetik csapatunkat. Ezenfelül edzőink bekapcsolódtak a fent említett korosztályok válogatott edzői munkáiba is. Válogottjaink idei uticélja Olaszország, Csehország, és Szlovákia. A club több mint 10 éves fennálásának fejlődése mind hazai, mind nemzetközi szinten kiemelkedőek. Ezt is bizonyítja, hogy a felnőtt válogatott rendszeresen, így az idei évben is egy hétvégét a jánossomorjai baseballpályán töltött, majd sikerült egy osztrák bajnokságban résztvevő venezuelai csapattal való edzőmérkőzés megszervezése és lebonyolítása. Ebben az évben először sikerült az első osztály dobogójára kerülni és bronzéremmel zárta az évet a csapat. Serdülőink az alapszakasz második helyét tudhatták maguknak, majd a rájátszásban az ötödik helyet sikerült elérni.

2011

A felnőtt csapat eddigi legjobb teljesítményét nyújtja, a szlovák-magyar Interliga és a magyar bajnokság alapszakaszában második helyen áll, valamint idén újra bekerült a Magyar Kupa négyes döntőjébe. Az előző években a magyar nemzeti válogatottba bekerült játékosaink már meghatározó szerepet töltenek be, és a sportág segítségével egyre távolabbi helyekre tudják elvinni Magyarország, és egyben Jánossomorja hírnevét.

A felnőtt válogatottat Maidics István , Radványi Tamás, Jánó András, Felsővári Gergely, Lázs Péter és Kiss Szabolcs erőstik a 2011-ben megrendező barcelonai B-csoportos Európa Bajnokságon. A serdülőket Diós Sándor, Diós István, Laffer Kristóf, Czubor Ákos és Winter Márk az olaszországi Nettunoban képviseltették magukat. Felnőtt csapatunk eljutott az Interliga 4-es döntőjéig, ami Zágrábban került megrendezésre. Itt az Apollo Bratislavától hódítottuk el a bronzérmet. A csapat történetében először bejutott a Magyar Bajnokság döntőjébe, ahol a Szentendre Sleepwalkers csapatával küzdött meg. Rascals mezt öltött három amerikai játékos is a rájátszásban: Justin Prinstein, Sam Boone és Ty Eriksen. Szomorú hír, hogy a 12 éve használt nagyon jó minőségű pályánkat, amelyen a csapat sokéves munkája fekszik, ipari tevékenység miatt elcserélésre kerül, de bízunk az önkormányzat segítségében, és egy ehez hasonló, vagy jobb minőségű pályához jutunk. A baseball mára a város sportéletének szerves részévé vált és már iskolai szinten képviseltetjük magunkat, és egyre több gyerek, valamint felnőtt érdeklődik a már nem szokatlan sport iránt.

Ha a városnak és a vezetésnek sikerül továbbra is ezt a fajta erkölcsi és anyagi támogatást nyújtania, akkor a baseballt még magasabb szintre tudjuk emelni és még több embert tudunk egy közösséggé kovácsolni.